Press-release / Lehdistötiedote 10.9.2020

Kaksi suomalaista lähdössä soutamaan kilpaa Atlantin yli

Talisker Whisky Atlantic Challenge on vuodesta 2013 alkaen järjestetty vuosittainen soutukilpailu. Kolmisenkymmentä venekuntaa eri luokissa kilpailee toisiaan vastaan tässä Atlantin maratonissa. Vaativa matka kestää maaliin selviytyviltä miehistöiltä yhdestä kahteen kuukautta. Startti tapahtuu Kanarian saarilta, maali sijaitsee Antigualla, Karibialla.

Kisaan lähdössä kaksi kokenutta purjehtijaa 

Markus Mustelin ja Jolle Blässar ovat molemmat haaveilleet jo pikkupojista lähtien suurista teoista. Molempien elämään on jo mahtunut paljon: he ovat yhdessä purjehtineet matkaa  viiden maapallon kierron verran. Kap Horn ja etelämeren jäävuoret on jo nähty, Atlantin yli he ovat purjehtineen monta kertaa. Markus ja Jolle ovat osallistuneet myös pitkiin maastohiihtoihin ja soutaneet Sulkavan soudussakin erinäisiä kertoja. 

Unelmasta totta

Pitkien yhteisten purjehdusten jälkeen, ja perhe-elämän sekä työuran pyörteissä, unelmasta soutaa kilpaa Atlantin yli alkoi hahmottua. Markuksen mielessä unelmasta alkoi rakentua konkreettinen suunnitelma. Tarvittiin kaveri, luottokaveri – Jolle. Yhteinen purjehdus maailman ympäri ja yhteinen työkaveruus oli vankka pohja mille rakentaa. Eikä Jolle jättänyt Markusta pulaan. Tiimi oli syntynyt, ja jo kaksi vuotta sitten ryhdyttiin tekemään unelmasta totta.

Pitkä ja perusteellinen suunnittelu ja treenaaminen

Menestyksekäs projekti vaatii huolellista ennakkosuunnittelua. Fyysinen harjoittelu, harjoitussoudut, varusteet, yhteistyökumppanien hankinta ja koko yhdessä vietetty aika tähtää vuoden 2021 joulukuussa starttaavaan Atlantin ylitykseen.

Ei ihan tavallinen soutuvene

Markus ja Jolle soutavat Atlantin yli brittiläisen Rannoch Adventuresin rakentamalla R25-parisoutuveneellä. Näihin erikoisvalmisteisiin pitkänmatkan kilpasoutuveneisiin luottaa suurin osa lähtölinjalle suuntaavista tiimeistä. Veneestä löytyy suuri määrä uusinta tekniikkaa ja se on täysin omavarainen niin veden, sähkön kuin viestintätekniikankin osalta.

 Itämeren puolesta

Koko pitkän valmisteluvaiheen sekä itse kilpailun ajan Markuksen ja Jollen on pidettävä huolta itsestään ja toisistaan. Atlantilla pienimmätkin asiat on tehtävä huolellisesti ja perusteellisesti, myös rättiväsyneenä ja epäinhimillisissä oloissa. Meri on kautta koko elämän ollut sekä Markukselle että Jollelle tärkeä henkisen hyvinvoinnin lähde. Projektin yhtenä tavoitteena on hyväntekeväisyysosion kautta saavuttaa sekä näkyvyyttä että myös taloudellista tukea Itämeren suojelutyöhön. Tässä yhteistyötahoiksi valikoituivat luontevasti John Nurmisen Säätiö sekä Pidä Saaristo Siistinä ry.

Talisker Whisky Atlantic Challenge on hyväntekeväisyyskilpailu

Soutukilpailussa jokainen joukkue valitsee oman hyväntekeväisyyskohteensa, ja mikä olisi kahdelle suomalaiselle purjehtijalle luontevampi kohde kuin Itämeri. Kisan avulla halutaan saada niin näkyvyyttä kuin taloudellista tukea Itämeren suojelutyöhön. Yhteistyötahoiksi valikoituivat luontevasti John Nurmisen säätiö ja Pidä saaristo siistinä ry.

CONTACT INFORMATION

email: tworowingfinns@gmail.com

Markus Mustelin, +358 40 517 5037‬

Jolle Blässar, +358 50 5555 650

 

Team Media Coordinator:
Paula Rintamaa, +358 40 560 3119‬
email: rintamaap@gmail.com

Project Manager:
Henrik Bischoff, +358 50 552 0857‬
email: henrik@burnoutcity.fi

LINKS

Team Facebook

Team Instagram

Talisker Whisky Atlantic Challenge – The Race